Yli 50 vuotta katolla

Lumiesteet

Lumiesteet on suunniteltu ennaltaehkäisemään lumen putoamisesta aiheutuvia vahinkoja sekä suojaamaan katon pinnoitetta. Lumiesteiden avulla katolle kerääntyvä lumi pysyy hallinnassa eikä vaaranna pihalla liikkuvia tai leikkiviä. Lumieste suositellaan asennettavaksi koko lappeen mitalle.

Ota yhteyttä

Lumiesteet

Lumieste tiilikatto

OVAALIN MUOTOINEN LUMIESTE ON VAHVIN

Kalteviin kattopintoihin tarvitaan lumiesteet, jotta lumimassat eivät pääse putoamaan katolta hallitsemattomasti.  Rakennusmääräysten mukaan lumiesteet tulee asentaa kulkureiteille, sisääntulojen kohdille sekä kadun reunoilla sijaitseville katon osille. Suositeltavaa on suojata ympäristö koko katon mitalta, jotta pihalla liikkuvat ihmiset kuin istutuksetkin ovat putoavalta lumelta suojassa.

Oikein mitoitetut ORIMA-lumiesteet varmistavat myös sen,

 • ettei hallitsematon lumikuorma jakaudu väärin katolla
 • että liikkuva lumi ei vaurioita katon pinnoitetta ja sadevesijärjestelmiä
 • ettei lumi pääse tippumaan katolta toiselle.

Tarkista lumiesteiden mitoitustaulukosta, kuinka monta lumiesteriviä tarvitaan.

Huomioithan, että nämä ovat ORIMAn ovaaliputkilumiesteen mitoitukset ja näitä EI SAA käyttää muiden valmistajien tuotteiden mitoitukseen.

Ei suositella.

Suositellaan.

ORIMA-PUTKILUMIESTE

Lumiesteet ovat valmistettu ovaalinmuotoisesta teräsputkesta. Muodon ansiosta putki on vahvempi ja kestää suurempaa lumikuormaa kuin vastaava pyöreä putki. Useimmille kattomalleille riittääkin yksi linja Oriman ovaalimuotoisia lumiesteitä, mikä näkyy asiakkaalle kustannussäästönä.

 • kannakkeiden väli enintään 1,2 m, putken pituus 3 metriä, 2 kpl paketissa.
 • kuumasinkitty tai kuumasinkitty ja pulveripolttomaalattu
 • ei erillisiä jatkohylsyjä
 • lumiesteiden värivaihtoehdot: RR20 valkoinen,RR23 tumma harmaa, RR29 punainen, RR32 tumma ruskea, RR33 musta, RR750 tiilenpunainen
 • saatavana myös muilla väreillä

Lataa lumiesteiden asennusohjeet eri kattotyypeille

Lumieste profiilikatolle

Lumieste W-45 katolla.

ORIMA-VERKKOLUMIESTE

Verkkolumieste on tehokkain tapa pysäyttää katolla oleva lumimassa. Se soveltuu erityisesti taajama-alueella sijaitseville korkeille katoille, joilta pudotessaan pienikin jääpalanen voi aiheuttaa hengenvaaran alle jääville ihmisille tai omaisuudelle.
Verkkolumiesteen korkeus on 150 mm ja vakiopituudet 1,25 m ja 2,5 m. Lumiestettä voi jatkaa joko erillisellä jatkosarjalla tai asentamalla osin päällekkäin, limiliitoksena.

 • todella tehokas lumieste
 • saatavana myös hapsureunaisena
 • kannakkeiden väli enintään 1,2 m
 • kuumasinkittynä tai kuumasinkittynä ja pulveripolttomaalattuna
 • värivaihtoehdot: RR32 ruskea, RR23 harmaa, RR33 musta ja RR750 punainen
 • saatavana myös muilla väreillä


Lataa lumiesteiden asennusohjeet eri kattotyypeille

Hapsureunainen lumieste on kehitetty korkeisiin kohteisiin.

LUMIESTEIDEN MITOITUS

Pitkillä lappeilla lumiesteitä tulee joissakin tapauksissa asentaa useampia rivejä lappeen mitalle. Alla oleva taulukko kertoo maksimietäisyyden lumiesteestä katon harjalle. Jos lape on pidempi kuin maksimimitta, tulee lisätä toinen lumiesterivi puoleen väliin kattolapetta. 

Keskimäärinen mitoitus Etelä-Suomessa on 2 kN/m² ja Pohjois-Suomessa 2,5 kN/m² tai jopa enemmän. Ympäristöhallinon verkkosivujen kartasta voi tarkastaa rakentamismääräysten mukaiset Suomen alueelliset peruslumikuormat. Uudisrakennuksissa kohteen pääsuunnittelija tai rakennesuunnittelija vastaa siitä, että mitoitus on tehty oikein.

 


Lumiesteen-mitoitus-lumikuorma-alueella.jpg

Esim. Katon kaltevuus on 1:3 (noin 18 astetta) ja rakennus sijaitsee lumikuorma-alueella 2 kN/m2. Lumiesteen ja katon harjan välinen maksimietäisyys on tällöin 9,7 m.

Jos lape on pidempi, lisätään toinen lumiesterivi. Tällöin maksimimitta lumiesterivien väliin on 9,7 m.

Lumiesteen maksimietäisyys

Orima_lumikuorma-aluetaulukko.JPG